Sagrantino är lite av ett fenomen, Tidigare användes denna blå druvsort till att göra dessertviner. Då lät man torka druvorna enligt passitometoden.
Nu är druvan en av världens mest tanninrika, så det gäller att hålla ihop tillverkningen.
sedan 1992 fick området kring byn Montefalco DOCG-status, för att producera enligt denna etikett måste det vara 100% Sagrantino, och det ska lagras minst 37 månader varav 12 på flaska för att det ska godkännas.
på 1200talet skänktesdess vin som en prestigefylld gåva till kardinaler och påvar.
Det är fascinerande att notera att ett dokument utfärdat av Kardinal Boncompagni av Perugia fastställde att alla som skär en vinranka skulle straffas med dödsstraff.
Klassificering: Montefalco Sagrantino D.O.C.G.
Druva: Sagrantino,
Jordmån: medelstrukturerad jord. 400 möh.
Vinifiering: Malolaktisk jäsning under temp kontroll i ståltank
Lagring: Detta är lagrat 30-32 månader på franska ek barrels och minst 6 månader på flaska.
Odlingsområde: Montefalco, Umbrien.
Färg: Intensivt röd, mycket tät.
Doft: komplexa toner av mörkakörsbär, plommon, medelhavskryddor
Smak: Mycket hög strävhet, med generellt hög smakintensitet.
Serveringstemperatur: 16-18 c°
Passar till: kraftigare kötträtter, smakintensiv mat med smakrika tillbehör, gärna ugnsbakat eller grillat kött, lamm eller nöt med potatisgratäng eller bakad potatis.
Land: Italien Region: Umbrien Årgång: 2016
Alkoholhalt: 15.5% Volym: 750 ml Artikelnummer: 56606
Copyright © Alla rättigheter förbehållna