Dolcetto d'Alba            160:-

 

Rubinröttvin med intensiva violetta reflektioner.

I aromen är det en triumf av vinösa, fräscha och väldoftande sensationer med dragning åt toner av mogna körsbär och plommon.

Smaken beskrivs som torr på ett harmoniskt sätt, med inslag av björnbär och hallon ackompanjerat av den karakteristiska fruktigheten och en intensiv vinositet med en behagligt bitter finish.

  

Klassificering: Dolcetto d'Alba D.O.C.

Druva: Dolcetto,

Jordmån: sandjord och blandadjord. 

Vinifiering: Naturlig jäsning i fermentor av rostfrittstäl. Malolaktisk jäsning i ståltank

Lagring: Rostfriatankar

Odlingsområde: Piemonte.

Färg: Rubinröd med dragning åt violett.   

Doft: mognakörsbär, , plommon,  

Smak:  Harmonisk torra björnbär, hallon    

Serveringstemperatur:  16-18 c°

Passar till: Pasta Bolognese (med riklig tomatsås). Ragu. spagetti köttbullar, Lasagne.


Land: Italien                            Region: Piemonte              Årgång: 2018

Alkoholhalt: 13%                      Volym: 750 ml                   Artikelnummer: 54644För att Pasta Bolognese (eller som det är känt i Italien, Ragù alla Bolognese) och Dolcetto ska fungera måste Bolognese-såsen innehålla en betydande mängd tomatsås. Dolcetto är medelfylligt vin och då kommer en köttig Bolognesesås att vara för tung för de medium tanniner som finns i Dolcetto. (För de köttigare Bolognese-såserna, gå för en fyllig Barolo eller Chianti Classico).

De blixtiga fruktsmakerna av blåbär, körsbär och plommon smälter väl ihop med tomaterna som används i såsen. Samtidigt ger Dolcetton en subtil touch av lakrits och kaffe och en touch av rustik charm till denna läckra pastarätt.

Syrlighet är viktigt när man parar ihop allt som har tomat i sig. Om du parar ihop ett vin som är tanninrikt, kommer syran i tomaten och tanninet att krocka, vilket gör att vinet smakar som en rostig burk, som finns vid sidan av vägen.